Tutaj powinien być opis

Pierkunowo. Plince z pomoćką i sandacz w sosie poszły w oka mgnieniu

Ponad 60 wystawców z całej Polski wzięło udział w XII edycji Mazurskich Targów Sportów Wodnych w tawernie Stranda. W trakcie imprezy po raz pierwszy promowały się podmioty Szlaku Kulinarnego Gminy Giżycko wystawiając najlepsze dania ze swojej bogatej oferty. Taras widokowy tawerny w minioną sobotę przyciągnął liczną rzeszę zwiedzających, która liczyła na degustację czegoś specjalnego. Nikt się nie zawiódł: mógł bowiem zobaczyć, jak wypieka się sękacza i jeszcze gorącego później spróbować, na stołach pojawiły się sandacz w sosie kurkowym i placki ze śmietaną, a także danie ze staropolskiej kuchni: plince z pomoćką, czyli placki ziemniaczane ze słonym twarożkiem przyprawionym szczypiorkiem. Palce lizać!

Szczególnie sandacz z oferty ośrodka AZS COSA Wilkasy i plince autorstwa szefowej kuchni z ośrodka Łabędzi Ostrów w Pięknej Górze znikały w iście astronomicznym tempie. Prócz wymienionych promowali się: firma Margot z Wilkas, tawerna Stranda oraz Stowarzyszenie Aktywne Spytkowo z sękaczem, Stowarzyszenie Zielonych Wiosek z Pieczonek z herbatką ziołową i sokiem malinowym i Stowarzyszenie „Nasz kawałek świata” z Kożuch Wielkich z miodem. Jako pretendujące dopiero do otrzymania certyfikatu Szlaku Kulinarnego wystąpiły pod wspólnym szyldem Ośrodka Wspierania Ekonomii Społecznej w Ełku. Targi przez trzy dni odwiedziło ok. 2,5 tys. zwiedzających. Zawarto szereg transakcji. Firma, która wystawiła jeden z premierowych jachtów żaglowych zdobyła już komplet zamówień na produkcję tego modelu aż do 2021 roku! Goście mogli nie tylko nacieszyć oko jachtami i przetestować je na wodzie, ale również znaleźć coś dla siebie z przebogatej oferty Posezonowej Giełdy Jachtów i Sprzętu Pływającego.