Tutaj powinien być opis

Wilkasy. Jak zachwycić jury, czyli mazurski pstrąg prosto z grilla

Mimo niesprzyjającej aury na plażę gminną do Wilkas przybyły w weekendowy piątek tłumy ludzi. Nic dziwnego, bo VI już edycja Mazurskich spotkań z wodą, rybą i tradycją dostarczyła wszystkim wielu atrakcji. Najbardziej szczęśliwe były dzieci biorąc udział w fantastycznych, rozmaitych konkursach. Nagrodą za ich wielką aktywność były dwa godzinne rejsy statkiem po jeziorze Niegocin. Fani pysznej rybki stanęli natomiast do współzawodnictwa w konkursie kulinarnym na najsmaczniejszego pstrąga z grilla. Zdaniem jury pod wodzą szefowej Gospody „Pod czarnym łabędziem” w Rydzewie Selwiny Nowakowskiej bezapelacyjne zwycięstwo odniosła drużyna Stowarzyszenia Aktywne Spytkowo.

Imprezę pod honorowym patronatem marszałka województwa warmińsko-mazurskiego Gustawa Marka Brzezina, którego reprezentowała członek zarządu Jolanta Piotrowska, przygotowali pracownicy Lokalnej Grupy Rybackiej „Wielkie Jeziora Mazurskie” wespół z ekipą Gminnego Ośrodka Kultury i Rekreacji w Wilkasach. Została ona dofinansowana ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Uczestnikom spotkań organizatorzy zaserwowali prawdziwą różnorodność namiotów tematycznych, pod którymi dzieci i młodzież uczyła się podstaw garncarstwa czy też tajników plecenia sieci rybackich. Dla zainteresowanych animatorki świetlic wiejskich z gminy Giżycko proponowały warsztaty makramy i wykonywania przedmiotów z sianka. Najmłodsi zawładnęli wprost megaścianką-malowanką, gdzie różnymi kolorami wypełniali sylwetki rybek, w basenie pełnym wody próbowali złowić drewniane ryby, uczestniczyli też w konkursie plastycznym i malowali bawełniane torby, doskonale bawili się również na dmuchanym placu zabaw. Kto chciał mieć ciekawą pamiątkę z imprezy mógł zajść na stoisko fotobudki i zrobić sobie okolicznościowe zdjęcie z wykorzystaniem rozmaitych gadżetów.wedka_2019.jpgStrażacy-ochotnicy z jednostki w Kamionkach uczyli chętnych podstaw udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej na bazie fantoma i defiblyratora. Obok funkcjonowała kuchnia polowa, gdzie serwowano przepyszną zupę rybną ucha, nieco dalej stanowisko, na którym można było degustować sushi z mazurskich ryb, wędzoną sielawę czy pieczonego na grillu pstrąga. Z biesiadą muzyczną „Zaczarowane Mazury” wystąpił niezawodny Teatr Muzyczny Hals z Gdyni, a na deser publiczność bawiła się świetnie przy rytmach żeglarskich utworów w wykonaniu formacji Mechanicy Szanty. Na scenie pojawiły się też Jarzębiny z Mazurską Kapelą Ludową oraz podopieczni GOKiR Wilkasy w pokazach tanecznych. A już od godz. 7.00 na nowo otwartym po prawie dwuletniej modernizacji Kanale Niegocińskim królowali miłośnicy moczenia kija walcząc o puchar Wójta Gminy Giżycko Marka Jasudowicza, który wręczył go osobiście zwycięzcy współzawodnictwa Pawłowi Kamińskiemu po oficjalnym rozpoczęciu Mazurskich spotkań.  

WYNIKI ZAWODÓW WĘDKARSKICH:
* I miejsce – Paweł Kamiński
* II miejsce – Mieczysław Miszyń
* III miejsce – Mirosław Naruszewicz
* Nagroda za największą rybę – Paweł Kamiński

WYNIKI KONKURSU KULINARNEGO:
* I miejsce – Stowarzyszenie Aktywne Spytkowo
* II miejsce – Na bezrybiu i rak ryba (zespół z Buder)
* III miejsce – Gajewo Team
Wyróżnienia:
* Rybka Lubi Pływać (Węgorzewo) – za innowacyjność
* Klimko (Węgorzewo)
* Koło Gospodyń Wiejskich Kal